مصرف سوسیس و کالباس خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد .
گروهی از پژوهشگران دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد ، عادت غذایی هزاران مرد را بررسی کردند و دریافتند در کسانی که سوسیس و کالباس زیاد مصرف می کنند ، احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم ۴۶ درصد بیشتر از کسانی است که این مواد را کمتر مصرف می کنند .
محققان می گویند، مصرف گوشت های فراوری شده مانند سوسیس و کالباس خطر ابتلا به بیماری قلبی و دیابت را افزایش می دهد. این تحقیق نشان داده است که خوردن یک وعده گوشت فراوری شده در هفته نیز با خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت ارتباط دارد. این تحقیق که در دانشکده “بهداشت عمومی هاروارد” انجام شده توصیه کرده است که برای کاهش خطر ابتلا به حملات قلبی و دیابت مردم باید از مصرف گوشت های فراوری شده مانند هات داگ، سوسیس و کالباس خودداری کنند.
محققان پس از این تحقیق که برروی یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر انجام شده احتمال دادند که این خطر با نمک و مواد نگهدارنده ای که در گوشت های فراوری شده وجود دارد، ارتباط دارد.
براین اساس مصرف هر ۵۰ گرم گوشت فراوری شده خطر ابتلا به بیماری قلبی را ۴۲ درصد و خطر ابتلا به دیابت را ۱۹ درصد افزایش می دهد. محققان اعلام کردند رژیم غدایی سرشار از سوسیس و کالباس خطر ابتلا به دیابت نوع دوم را در مردان حدود ۵۰ درصد افزایش می دهد .
این گزارش علمی نتیجه جمع آوری اطلاعات در مورد ۴۲ هزار و ۵۰۴ مرد ( ۴۰ تا ۷۰ ساله ) سالم بدون دیابت ، بیماری های قلبی و یا سرطان است.
به گفته دکتر “هو” کشیدن سیگار ، چاقی ، میزان مصرف چربی و تحرک جسمانی نیز در این تحقیق مورد توجه قرار گرفتند و بر این اساس تعدیلات صورت گرفته است . پس از این تعدیلات روشن شد که مصرف زیاد سوسیس و کالباس عامل مستقلی برای ابتلا به دیابت است .
نتایج این تحقیق در مجله بهداشت ” دیابتها ” منتشر شده است .
پیش از این اعلام شده بود که مصرف زیاد گوشت های فـرآوری شـده، احتمال ابتـلا بـه سـرطان لـوزالـمعـده را افزایش می دهد.
تحقیقات پژوهـشگـران نشـان مـی دهـد افرادی که گوشت های فـرآوری شـده مـاننـد سـوسیـس و کالباس، زیاد مصـرف مـی کنـنـد، بیشتر درمعرض ابتلا به سرطان پانکراس یـا لوزالمعده قرار دارند.
پیشتر نیز کارشناسان تغـذیـه مـصـرف فرآورده هـای گـوشتـی مـاننـد سـوسـیـس ، همبرگر،کالباس را به عنوان غذای مناسب اعلام نمی کردند .
لازم به یاد آوری است در شهریور ۱۳۸۸ مهندس پورهاشم ، مدیرکل استاندارد استان تهران، در گفتگو با رادیو سلامت اعلام کرده بود : از ۲۰ نمونه سوسیس و کالباس عرضه شده در سطح استان تهران از نظر بافت پروتئینی مورد آزمایش، در ۱۸ مورد مغایرت با استانداردهای ملی مشاهده شد که در تولید آن بهطور گسترده از غضروف، رگ و پی و امعا و احشای گاو و گوسفند استفاده شده که قرار است از طریق مراجع قضایی پیگیری شود.
فراموش نکنیم با توجه به گران بودن مواد اولیه و گوشت، شکی نیست که تعدادی از تولید کننده ها از هر فرصتی سوءاستفاده میکنند که دور از نظارت مسئولان فنی و با هدف دستیابی به سود بیشتر از کیفیت تولیدات بکاهند؛ مثلا گزارش میرسد که میزان نشاسته و خاکستر سوسیس و کالباس یک تولیدکننده در یکی از استانهای کشور بسیار بالاست و خارج از استانداردهای بهداشتی است.
این نمونهبرداریها که بهصورت تصادفی انجام میشود شاید بهصورت مقطعی بتواند چند تولیدکننده را متخلف اعلام کند ولی این نظارت باید در سطح وسیعتر و دقیقتر انجام شود.
متأسفانه نتیجه این آزمون بسیار بد بود و نشان دهنده استفاده وسیع از رگ و پی و غدد چربی فراوان و امعا و احشای گوسفند و گاو بود .
کارشناسان تغذیه معتقدند در اغلب فراوردههای گوشتی نظیر سوسیس و کالباس مواد مغذی همچون پروتئین خالص وجود نداشته ولی موادی مانند فسفات، نیترات، نمک وچربی که برای سلامت بدن مضر است به وفور یافت میشود.
نیترات و فسفات بهدلیل خاصیت ضدباکتریایی بهعنوان نگهدارنده این موادغذایی و جهت حفظ رنگ آن استفاده میشود. به این ترتیب نیترات پس از وارد شدن به دستگاه گوارش به نیتریت و نیتروز آمین تبدیل و سرطانزا میشود؛
همچنین، فسفات با PH بالایی که دارد ضمن ایجاد اختلال در جذب کلسیم توسط بدن، احتمال ابتلا به پوکی استخوان را در افراد بهویژه زنان یائسه و سالمندان افزایش میدهد.
میزان نمک موجود در این نوع فراوردههای گوشتی یک تا ۳درصد است و به همین دلیل با مصرف این اقلام ضمن ایجاد فشار خون بالا سلامت افراد تهدید میشود.
کارشناسان میگویند: گرچه سرانه مصرف سوسیس و کالباس در کشور ایران پایینتر از کشورهای دیگر است ولی متأسفانه کیفیت این محصولات در اغلب موارد بسیار پایین است همچنین چالش تغییر الگوی غذایی به سمت فستفود روبهرو وجود دارد .
گذشته از مسئله نیترات و نیتریت در سوسیس و کالباس، محتوای چربی بهویژه چربیهای اشباع و ترانس در این محصول بالاست و اینکه با جذب روغن طی سرخ کردن چربی آن بالاتر میرود.
در صورتی که استاندارد تهیه این محصولات رعایت شده باشد در هر ۳۰گرم سوسیس (حدود یک سوسیس کوکتل) ۸ گرم چربی، ۱۹میلیگرم کلسترول و ۳۲۰میلیگرم سدیم دارد و کمتر از ۳درصد آهن مورد نیاز را تامین میکند. متاسفانه میزان بالای نمک در این محصول در ایجاد پرفشاری خون و همراه با بالا بودن فسفات باعث به هم خوردن تعادل کلسیم و فسفر شده و در جذب کلسیم تداخل ایجاد میکند. مصرف بالای فستفود در برخی از جوامع، شیوع بیماریهای قلبی – عروقی، پرفشاری خون، چاقی و دیابت را افزایش داده است.
پژوهشگران می گویند : کودکانی که در ماه بیش از ۱۰ ساندویچ کالباس مصرف میکردند ۹ برابر بیشتر در معرض خطر سرطان خون قرار داشتند. در طی مطالعهای این ترکیبات مسوول ۶۷ درصد سرطانهای پانکراس معرفی شدند.