● تخریب كلسترول: مطالعه روی جوامع سراسر دنیا نشان داده است كه برنامه های غذایی سرشار از ویتامین «ث» به حفاظت در برابر بیماریهای قلبی كمك می كند. این ویتامین از تخریب اكسیداتیو کلسترول بد با رادیكالهای آزاد جلوگیری می كند. کلسترول بد تخریب شده سبب انسداد شریانها و ابتلا به بیماریهای قلبی می شود.
● كمبود ویتامین «ث»: مقدار توصیه شده دریافت روزانه ویتامین «ث» برای خانمها 75 میلیگرم و برای آقایان 90 میلیگرم است؛ اما متخصصان تغذیه دریافت «مطلوب تغذیه ای» - یعنی دریافت 400 میلیگرم برای افراد بین 25 تا 50 سال و 800 میلیگرم برای افراد بالای 50 سال – را توصیه می کنند. پرتقال و آب آن در تأمین نیازهای روزانه بدن به «ویتامین «ث»» نقش مفیدی ایفا می كند.
● سرماخوردگی: دریافت كافی ویتامین «ث» از شدت علایم سرماخوردگی و طول مدت آن می كاهد.
● سرطان: پرتقال و آب آن سرشار از ماده مغذی گیاهی هسپریتین (hesperitin) است. در تحقیقات آزمایشگاهی، عصاره هیسپریتین سبب مهار کردن رشد سلولهای سرطانی سینه و تشكیل تومور شده است. هسپریدین (یكی از انواع هسپریتین) به پیشگیری از بروز سرطان حفره دهانی كمك می كند.
پوست پرتقال دارای مواد مغذی گیاهی به نام «نوبیلتین» و «تنجرتین» است كه حملات سلولهای سرطانی را متوقف می کند.
آب پرتقال سرشار از ماده مغذی گیاهی لیمونوئید است كه آن هم دارای خواص ضد سرطانی است.
همچنین، تحقیقات نشان داده است افرادی كه به طور منظم از مركبات استفاده می كنند تا 60% كمتر به سرطان معده مبتلا می شوند. باحتمال، ویتامین «ث» در مركبات تشكیل مواد سرطانزا در معده را مهار می کند.
ویتامین «ث» به پیشگیری از گاستریت (نوعی التهاب در لایه های پوششی دیواره معده) كه عاملی برای تشكیل سلولهای سرطانی در معده است كمك می كند.
فیبر مركبات از نوع نامحلول است، بنابر این به افزایش حجم مدفوع و سرعت بخشیدن به حركت آن در دستگاه گوارش كمك می كند. به این ترتیب، یكی از روشهای پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ مصرف منظم و فراوان انواع مركبات است.
●بسته نشدن لوله عصبی در جنین: پرتقال دارای فولات است كه به همراه قرصهای اسید فولیك به پیشگیری از بروز «اسپینا بیفیدا» (بسته نشدن لوله عصبی) در جنین كمك می كند. بنابر این، پزشکان مصرف منابع اسیدفولیك از جمله پرتقال را به مادران باردار توصیه می کنند.
●آب مروارید: عدسیهای چشم انسان به طور طبیعی حاوی مقادیر بالایی از ویتامین «ث» است. افرادی كه در روز كمتر از 125 میلیگرم ویتامین «ث» مصرف می كنند (در مقایسه با افرادی كه در روز بیش از 500 میلیگرم مصرف دارند) 4 برابر بیشتر با خطر ابتلا به آب مروارید مواجه اند . بنابر این، مصرف مركبات به حفاظت از عدسیها در برابر آب مروارید كمك می كند.
●كمخونی: ویتامین «ث» به افزایش جذب آهن در برنامه غذایی كمك می كند. بخصوص در افراد گیاهخوار افزایش مصرف غذاهای غنی از ویتامین «ث» از قبیل مركبات برای كاهش خطر ابتلا به كمبود آهن كه سبب كمخونی می شود ضروری است.
پرتقال به طور خاص به سبب داشتن فولات برای پیشگیری از كمخونی ناشی از كمبود اسید فولیك مفید است.
فهرست منابع:
1. Ursell A, Healing Foods: Dorling and Kindersley, 1st ed, London. 2000, P. 89_88.
2- مهرین، مهرداد، خواص میوه ها و خوراكی ها، انتشارات خشایار، چاپ چهارم، تهران، 1373، ص 189.
3- نوری، مهری، اصول تغذیه و رژیم های غذایی، مؤسسه نشر كلمه، چاپ اول، تهران، 1371، ص 171.
4- میرحیدری، حسین، معارف گیاهی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ سوم، تهران، 1377، صص 86 ـ 82. |