● آیا می دانید که... بیش از نیمی از مبتلایان به دیابت از بیماری خود بی اطلاع اند؟ ● آیا می دانید که... این عوامل در پیدایش دیابت مؤثر است: ـ چاقی ـ سابقه خانوادگی دیابت ـ کم تحرکی ـ سیگار ● چگونه می توان دیابت را مهار کرد؟ شما می توانید با برنامه غذایی درست، فعالیت بدنی منظم، نگهداری وزن در حد مناسب، به تنظیم مطلوب قند خون دست یابید. نگهداری وزن در حد طبیعی به تنظیم چربیهای خون و کاهش فشار خون نیز کمک می کند. تعدادی از مبتلایان به دیابت برای تنظیم قندخون طبق نظر پزشک به مصرف قرصهای خوراکی پایین آورنده قند خون یا انسولین نیاز دارند. ● توصیه های تغذیه ای : برنامه غذایی مناسب آسانترین و بیخطرترین و ارزانترین راه برای مهار کردن بیماری دیابت شناخته شده است. ۱) اگر به اضافه وزن یا چاقی دچارید، بهترین راه برای تنظیم قند کاهش وزن با برنامه غذایی و ورزش است. ۲( سر وقت و منظم غذا بخورید و سعی کنید که مقدار مواد نشاسته ای (مانند ماکارونی، سیب زمینی، برنج، نان) مصرفی را در روزهای مختلف ثابت نگه دارید و در مصرف آنها زیاده روی نکنید؛ به طوری که در هر وعده غذایی از دو ماده نشاسته ای استفاده نکنید (مثلا نان را با برنج نخورید.)
۳) به جای سرخ کردن، مواد غذایی را به صورت کباب پز یا داخل فر یا آبپز مصرف کنید. ۴) برای تفت دادن، از ظروف نچسب) تفلون) استفاده کنید. ۵) چربی اطراف گوشت و مرغ را قبل از پخت کاملا جدا کنید. ۶)بهتر است سیب زمینی را پوست نگیرید و آن را آبپز یا کبابی یا تنوری کنید و به هیچ وجه آن را سرخ نکنید. ۷) بهتر است نانهای مصرفی از نوع نانهای محلی و تنوری مثل سنگک و تافتون و بربری و نان جو باشد و در تهیه آنها نمک و جوش شیرین کمتری استفاده شود. ۸) سعی کنید برنامه غذایی خود را به جای ۳ وعده در 5 تا 6 وعده تقسیم کنید. بدین ترتیب، از نوسانات شدید قند خون در طول روز جلوگیری می شود؛ مصرف هر یک از وعده های غذایی در هر روز باید در ساعت ثابتی باشد. ۹ (از مصرف مواد قندی) قند، شکر، پولکی، کیک و شیرینی، شکلات ، عسل ، مربا ، نبات ، خرما، بستنی، نوشابه) پرهیز کنید؛ به این سبب که قند خون را بلافاصله به مقدار زیاد بالا می برد. ۱۰) در برنامه غذایی خود سبزیجات (سبزی خوردن، سالاد، خیار، کدو، لوبیا سبز( را به میزان زیاد بگنجانید.
مصرف فیبرهای غذایی که معمولا در سبزیجات و حبوبات به میزان زیادی وجود دارد - علاوه بر جلوگیری از یبوست - سبب جذب آهسته مواد قندی حاصل از هضم مواد غذایی در خون می شود و به تنظیم میزان قند کمک می کند. همچنین، فیبر محلول در آب به کاهش مقدار کلسترول خون کمک می کند. فیبر محلول در میوه ها و سبزیجات - بخصوص در پوست میوه هایی چون سیب و گلابی و هلو و خیار - وجود دارد. ۱۱) در روز، حتما ۸ تا ۱۲ لیوان آب بنوشید. برای جلوگیری از ناراحتی کلیه، باید به ازای هر ساعت ۱۲۰ سی سی )نصف لیوان( آب بنوشید. ۱۲( برای خوش طعم شدن غذاهای آبپز و بخارپز، می توان از انواع چاشنی و ادویه استفاده کرد (فلفل، سیر، کاری، ریحان، نعناع، دارچین، آبلیمو، انواع خوش طعم کننده). ۱۳) در هفته، بیش از ۲ تا ۳ عدد تخم مرغ مصرف نکنید. ۱۴) کله پاچه، جگر، سس، کره، خامه ، حاوی کلسترول زیادی است، سعی کنید مصرف آن را بسیار محدود کنید.
|