کانال تلگرام سلامتکده سیب ...برای عضویت "اینجا" را کلیک نمایید مهربانی طبیعت

 

خرما منبع سرشار انرژي- خرما محصولي موثر در حفظ سلامت قلب و عروق- خرما جانشيني مناسب براي قند وشكر

 

خرما محصولي كه به وفور در قسمت وسيعي از مناطق جنوبي كشورمان بدست مي آيد از ميوه هاي بسيار لذيذ و خوشمزه اي است كه داراي ارزش تغذيه اي بالايي مي باشد0

در اين خلاصه مروري داريم بر:

-  ارزش تغذيه اي خرما

-  تا ثير مصرف خرما درحفظ سلامت انسان

-  ويژگي خرما در تغذيه افراد جامعه ما

-  موارد استفاده خرما در تغذيه انسان

 

ارزش تغذيه اي خرما

-    خرما از منا بع غني انرژي محسوب مي شود و چنانچه به مقدار مناسب در برنامه غذايي روزانه گنجانيده شود ميتواند قسمت اعظم نياز ما را به انرژي تامين كند0

مصرف 100گرم (7عدد) خرما مي تواند حدود يك ششم نيازمندي يك كودك 5,4 ساله و حدود يك هشتم نياز يك فرد بالغ را به انرژي برآورده كند.

   يكي از مهمترين و مفيدترين مواد مغذي كه توسط خرما به بدن انسان مي رسدپتاسيم است و خرما يكي از بهترين منابع پتاسيم محسوب مي شود. مصرف 100 گرم (7عدد) خرما مي تواند حدود 65 درصد نياز ما را به پتاسيم تامين كند.

-    خرما حاوي ويتامين ها ي گروه B  مي باشد0 كه مهمترين آنها ويتامين B2 يا ريبو فلاوين, ويتامين B6  يا پيريدو كسين و اسيد پانتو تنيك است 0

با مصرف 100گرم (7عدد) خرما در روز, حدود 20 درصد, (يك پنجم) نياز ما به ريبوفلاوين, يك هشتم   نياز روزانه به پيريدوكسين و يك هشتم احتياج به اسيدپانتوتنيك تامين خواهد شد.                       

ـ منيزيم ماده مغذي ديگريست كه در خرما به مقدار مناسب موجود است 0مصرف 100گرم خرما (7عدد) حدود يك هشتم نياز ما را به اين  ماده معدني برآورده مي كند.                                    

البته علاوه بر مواد فوق الذكر ,خرما حاوي مواد مغذي ديگري مانند آهن, كلسيم, پروتئين نيز ميباشد كه مقدار اين مواد در خرما كم است.

 

-        تاثير مصرف خرما در حفظ سلامت انسان

-    پتاسيم كه در خرما به مقدار قابل توجه وجود دارد يك ماده معدني است كه در حفظ سلامت قلب وعروق تاثير بسزايي دارد وچنانچه اين ماده معدني به ميزان لازم و كافي به بدن انسان برسد تاثير مهمي در پيشگيري از بيماريها واختلالات قلبي ـ عروقي دارد0

- انرژی موجود در خرما جهت انجام فعالیتهای روزمره، رشد، ترمیم  ( جایگزیني سلولهای کهنه با سلولهای جدید ) , انجام حیاتی داخلی بدن مورد نياز  است و بخصوص برای کودکان اهميت  زيادي دارد.

- منیزیم، این ماده معدنی مفیدكه برای حفظ سلامت قلب و عروق مؤثر و مورد نیاز است با مصرف مقدار مناسب خرما می تواند به بدن ما برسد.

ویتامین های گروه B :

·         ویتامین B2 ( ریبوفلاوین ) موجود در خرما، در سلامت پوست مؤثراست و کمبود آن می تواند منجر به عوارض پوستی بشود.

·        ویتامین B6 ( پیریروکسین ) در خون سازی و سلامت اعصاب مؤثر است0

·        اسید پانتوتنیک نیز در سلامت اعصاب و پوست نقش دارد.

-    هسته خرما چنانچه آسیاب شده و به نان یا مواد غذایی دیگر افزوده گردد بعلت دارا بودن فیبر غذایی به میزان قابل توجه, میتواند تأثیر مهمی در حفظ سلامت قلب و عروق داشته و نیز موجب کاهش چربیهای نامطلوب خون و  تنظیم فشار خون گردد. همچنین از بروز یبوست  پیشگیری, و نیز یبوست را درمان میکند.

 

-        ویژگی خرما در تغذیه افراد جامعه ما

با شیوع بیماریهای قلبی عروقی و مرگ و میر بیرحمانه ناشی از آن در کشورهای مختلف جهان از جمله کشور ما ، هر نوع تغذیه ای كه به حفظ سلامت قلب و عروق کمک نماید گامی است مؤثر و مفید در پیشگیری از مرگ و میر و معلوليتهاي ناشي از اختلالات قلبي - عروقي 0 و خرما با دارا بودن دو ماده مغذي بسيار مفيد و با ارزش يعني پتاسيم و منيزيم، ماده اي است موثر ومهم در حفظ سلامت قلب و  عروق 0

-    كمبود انرژي مشكلي است كه در كشورمان در بين كودكان به خصوص در خانواده هاي با وضعيت اقتصادي - اجتماعي پائين وجود دارد و مي تواند به رشد كودكان لطمه زند و عوارض ناگواري براي آنان در برداشته باشد و خرما كه منبع سرشار از انرژي است به رفع اين كمبود كمك ميكند 0

_ خرما بعنوان يك منبع فشرده و مفيد انرژي براي كوهنوردان و يا افرادي كه ورزشهاي سنگين انجام ميدهند و نيز براي افراد لاغر و كم انرژي كه احساس سستي و خستگي زياد دارند بسيار مفيد است 0

_ ناراحتيها و عوارض پوستي از ديگر اخنلالاتي است كه در جامعه ما در بين افراد مختلف به چشم     مي خورد و خرما با داشتن دو ويتامينB2  و اسيد پانتوتنيك در سلامت پوست موثر است0

_ كم خوني يكي از مهمترين مشكلات بهداشتي را بخصوص در كشورهاي در حال توسعه تشكيل    مي دهد0 خرما حاوي ويتامينB6   و مقداري آهن است و مصرف روزانه آن به مقدار مناسب,  ميتواند به دريافت بعضي عوامل موثر در خونسازي و پيشگيري از كم خوني كمك نمايد0

 

موارد استفاده خرما در تغذيه انسان

خرما در تغذيه انسان اهميت زيادي دارد و مي تواند در موارد زير مورد استفاده قرار گيرد:

- همراه صبحانه و يا بعنوان ميان وعده همراه نان و پنير و يا نان و پنير و گردو , نيز بصورت عسل (عسل خرما) همراه شير يا چاي .

- همراه غذا : با عدس پلو، همراه نيمرو و املت، با عدسي و نان.

- بعنوان دسر: همراه ماست، در تركيب رنگينك و دسرهاي مشابه، در تركيب بسياري از شيريني ها، كيك ها، پيراشكي ها.

- همراه آشاميدني ها : همراه شير، چاي يا قهوه.


ن : گروه سیب
ت :