حتما اسم برنامه شیر یا سوپ كلم را شنیدهاید. به طور كلی، برنامه های لاغری كه در آنها از غذایی خاص در طول مدتی معین (مثلا یك هفته و گاهی تا دو هفته) استفاده میشود برنامه های بسیار كم كالری است. این برنامه های لاغری 200 تا 800 كالری انرژی دارد و از مواد غذایی پر پروتئین تشكیل شده است.
گاهی از این برنامههای غذایی برای 12 تا 16 هفته استفاده میشود و كاهش بسیار سریع وزن - برای افرادی كه از چاقی خود رنج میبرند - جذابیت فراوانی ایجاد میكند.
عوارض شناخته شده:
از عوارض این نوع برنامه ها میتوان به مشكلات قلبی و خطر مرگ ناگهانی اشاره كرد. از آنجایی كه با مصرف این نوع برنامه ها - در كنار دفع پروتئین - پتاسیم فراوانی از دست میرود، در حین این برنامه ها باید همواره الكترولیتهای خون را بررسی كرد. البته این موضوع در افرادی كه چاقی كمتری دارند مشهودتر است.
یافتههای جدید در این زمینه نشان دادهاست كه در حین اجرای این برنامه های لاغری كتونهای ادراری زیاد می شود و اسید اوریك از راه كلیه دفع نمیشود، در نتیجه اسید اوریك خون بالا میرود. افزون بر این، با حركت ذخایر چربی میزان كلسترول خون افزایش می یابد و همین چربی موجب بروز سنگ كیسه صفرا میشود.
از دیگر عوارض ناشی از این برنامه ها میتوان به بیتابی، درد، گیجی خفیف، عصبانیت، سردرگمی، یبوست، گاهی اسهال، خشكی پوست، ریزش مو، كمخونی، كمبود شدید مواد معدنی و انواع ویتامین، اشاره كرد كه در هر كسی شدت و ضعف دارد.
نگاهی كلی
برنامه های لاغری گوناگون از نظر مواد مغذی به چند دسته متفاوت تقسیم می شود كه شامل برنامه های پرچربی، كم كربوهیدرات، چربی عادی، كم چربی، بسیار كم چرب است.
برنامه های پرچربی و كم كربوهیدرات كمتر از 20% كربوهیدرات و 55 تا 65 درصد چربی دارد. در این نوع برنامه های لاغری، تولید كتون بالاست و اشتها تا حدود بسیار كمی تعدیل میشود. از این نوع برنامه ها میتوان به تحول دكتر «اتكینز» و برنامه های معتادان! به كربوهیدرات اشاره كرد.
در برنامه های لاغری با چربی عادی و مواد مغذی متعادل، 20 تا 30 درصد كالری از چربیها، 15 تا 20 درصد كالری از پروتئینها، حدود 55 تا 60 درصد، بقیه انرژی از كربوهیدراتها، تأمین میشود.
در برنامه های لاغری بسیار كمچربی، فقط 10 تا 19 درصد كالری مصرفی یا حتی كمتر از چربی تأمین میشود كه با كاهش سریع وزن همراه است. همه برنامه های لاغری موجب كاهش وزن میشود و تا حدودی بافت چربی را كم میكند؛ اما باید توجه داشت كه در ازای این سود تا چه اندازه ضرر میكنید؟ برای نمونه، در برنامه های لاغری پرچرب و كم كربوهیدرات وجود و تولید كتونها سبب از دست رفتن آب بدن به میزان فراوان در ابتدای برنامه می شود و كاهش وزن شدیدی ایجاد میكند.
در این برنامه ها، كمبود ویتامینهایی نظیر ویتامین «آ» و «ای» و «ب 1» و «ب 6» ایجاد میشود كه برای جلوگیری از بروز آن باید اقدام كرد. همچنین، كمبود مواد معدنی نظیر كلسیم و منیزیم و آهن و پتاسیم در آنها بسیار شایع است. در ضمن، در برنامه های لاغری بسیار كمچربی، كمبود ویتامین «ای» و «ب 12» بسیار شایع است؛ در حالی كه انتخاب غذاهای مناسب با چربی متعادل و مواد مغذی كافی بسیار مؤثر عمل می كند.
جالبتر آنكه هیچ یك از این برنامه های لاغری برای كاهش اشتها و گرسنگی مناسب نبودهاست.
به هر حال، همواره به یاد داشته باشید كه «بیشتر همیشه بهتر نیست» ؛ مقدار زیادی از نوعی غذا و حذف غذای دیگر نشانه نبود توازن در برنامه و بروز كمبودهای گوناگون است.
گیرند و آن كالری به صورت چربی ذخیره می شود. به افراد خوش اشتها و چاق توصیه می كنم که غذا را 10 تا 15 بار آرام بجوند تا خسته شوند و كمتر بخورند؛ یا به جای قاشق از چنگال استفاده كنند؛ یا وسط غذاخوردن میز را ترك كنند تا از اشتها بیفتند. در این صورت، خواهند دید که از ذخیره چربی آنها استفاده می شود و لاغر می شوند.
:: موضوعات مرتبط:
نکاتی که هنگام رژيم غذايي بايد رعايت کنيم