کانال تلگرام سلامتکده سیب ...برای عضویت "اینجا" را کلیک نمایید تغذيه کودک

اصول تغذيه تكميلي كودك


پايان 6 ماهگي بهترين زمان براي شروع غذاي كمكي است زيرا:

1- وزن شيرخوار حوالي 5 ماهگي دو برابر وزن تولد مي‌شود و شيرمادر بعد از 6 ماهگي, به تنهايي قادر به رفع نيازهاي غذايي كودك نيست.

2- ذخيره آهن بدن شيرخوار كه در سه ماهه آخر جنيني, ذخيره كرده بود در طول 6 ماهگي به حداقل مي‌رسد.

3- دستگاه گوارش شيرخوار, آمادگي لازم براي پذيرش غذاي نيمه جامد را پيدا مي‌‌كند.

          4- با توجه به اينكه تكامل تغذيه‌اي بخشي از تكامل عمومي بدن است, در نيمه دوم سال اول زندگي است كه كودك توانايي گردن گرفتن و نشستن را پيدا مي‌كند, رفلكس بيرون راندن غذا از دهان را از دست مي‌دهد, دندانهايش شروع به رويش نموده و حركات دست و انگشتانش هدف‌دار مي شود. همه اينها شيرخوار را براي پذيرش غذاي كمكي آماده مي‌سازد.

اگر غذاي كمكي زودتر از موقع شروع شود وقايع نامطلوبي مي‌تواند سلامتي شيرخوار را به خطر بيندازد از جمله:

احتمال ابتلا‌شيرخوار به اسهال زياد مي شود زيرا دستگاه گوارش شيرخوار هنوز كاملاً تكامل نيافته است, به علاوه ممكن است ماده غذايي تهيه شده نيز آلوده و يا در تهيه و نگهداري آن دقت كافي نشده باشد.

        چون گنجايش معده شيرخوار كم است, غذاي كمكي ممكن است جايگزين يك وعده شير مادر شده و رغبت شيرخوار براي مكيدن پستان  كم شود در نتيجه, هم شير كمتري ترشح مي شود و هم به دليل كمبود انرژي از مواد غذايي دريافتي در مقايسه با شير مادر, شيرخوار انرژي كمتري به دست مي‌آورد كه اين خود سبب سوء تغذيه و عدم رشد كافي كودك مي گردد.

احتمال بروز آلرژي (حساسيت) بيشتر مي شود.

اگر غذاي كمكي ديرتر از پايان 6 ماهگي شروع شود, همانطور كه گفته شد چون شير مادر به تنهايي قادر به تامين نيازهاي تغذيه‌اي كودك از پايان 6 ماهگي به بعد نيست امكان دارد رشد كودك, كند و يا دچار توقف شود. از طرف ديگر, دير شروع كردن غذاي كمكي باعث مي شود كه شيرخوار عمل جويدن را ياد نگيرد و آشنا شدن او با مزه و قوام انواع غذاها به تاخير بيفتد.

اكثر شيرخواراني كه در پايان 6 ماهگي با غذاهاي كمكي آشنا نشده و فقط تا مدت طولاني از شيرمادر استفاده كرده‌اند تمايلي به استفاده از غذاهاي جامد ندارند و همين امر ممكن است سبب بروز سوء تغذيه و افت رشد آنها شود.

غذاي كمكي بايد:

- با حجم كم داراي انرژي بيشتري باشد.

- نرم بوده و هضم آن آسان باشد.

- قابل تهيه, در دسترس, ارزان و مناسب عادت غذايي خانواده باشد.

- تازه, پاكيزه و بهداشتي تهيه شود.

- كاملاً پخته و بعد از خنك شدن مصرف شود.

- امكان استفاده از آن در حجم كم و به دفعات وجود داشته باشد.

- قبل از تهيه غذا بايد دست ها را كاملاً با آب و صابون شست.

- هنگام غذا دادن به شيرخوار نيز بايد دست هاي او با آب و صابون شسته شوند.

- غذاي كمكي را حتي الامكان به مقدار لازم براي هر روز تهيه نمود.

- غذاي كمكي اضافي بايد با پوشش مناسب و در ظرف تميز در جاي خنك نگهداري شود.

-        نگهداري غذاي كمكي اضافي در يخچال حداكثر تا 24 ساعت اشكال ندارد. براي نگهداري آن به مدت طولاني, غذا را در ظرف كوچك,       تميز و به اندازه يك وعده ريخته و در فريزر نگهداري مي‌كنند. اگر غذا در ظرف بزرگتري نگهداري مي شود فقط به اندازه يك وعده از آن برداشته, گرم نموده و به شيرخوار مي‌دهند.

يك قانون كلي در تغذيه تكميلي آن است كه حتماً از موادي استفاده شود كه بعدها هم در سفره خانواده وجود داشته باشد.

توصيه مي شود اصول زير در تغذيه تكميلي رعايت شوند:

1- بعد از تغذيه شيرخوار با شير مادر, غذاي كمكي به او داده شود و غذا را هرگز قبل و يا در فواصل تغذيه با شير مادر به كودك ندهند.

2- مواد غذايي چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار به تدريج به برنامه غذايي, شيرخوار اضافه شود.

3- از يك نوع ماده غذايي ساده شروع كرده و كم كم به مخلوطي از چند نوع برسانند.

4- از يك قاشق مرباخوري شروع نموده و به تدريج بر مقدار آن اضافه نمايند. (به استثناء زرده تخم مرغ, كه به اندازه يك نخود شروع مي‌شود).

5- در شروع, غذاها نسبتاً رقيق ولي كمي غليظ تر از شير مادر باشند و به تدريج بر غلظت آنها افزوده شود اين كار به ياد گرفتن عمل جويدن كمك مي‌كند.

6- بين اضافه كردن مواد غذايي مختلف 7- 5  روز فاصله بگذارند تا شيرخوار اول به يك غذا عادت كند بعد غذاي جديدي به او بدهند اين كار باعث ميشود كه اگر ناسازگاري به يك ماده غذايي وجود داشته باشد شناخته شود و از طرف ديگر دستگاه گوارش شيرخوار فرصت عادت به مواد غذايي را پيدا كند.

7- تنوع در غذاي كمكي مورد توجه قرار گيرد.

غذاي كمكي در پايان 6 ماهگي (180 روزگي) شروع مي شود, همزمان با شروع غذاي كمكي تغذيه با شيرمادر همچنان مكرر و بر حسب ميل و تقاضاي شيرخوار, ادامه داشته و حتي دفعات تغذيه با شير مادر افزايش مي‌يابد.

شيرمادر- قطره مولتي ويتامين يا آ+ د  25 قطره

همزمان با شروع غذاي كمكي، تغذيه با شير مادر همچنان مكرر و برحسب ميل و تقاضاي شيرخوار، ادامه داشته و حتي دفعات تغذيه با شير مادر افزايش مي‌يابد.

شروع غذاي كمكي با فرني آرد برنج است كه روز اول از يك قاشق مرباخوري يك بار در روز (ظهر) شروع شده و كم كم به مقدار و دفعات آن اضافه مي‌شود به طوري كه روز دوم به دو قاشق مرباخوري (يك قاشق ظهر و يك قاشق عصر), روز سوم به سه قاشق     مرباخوري (ظهر و عصر و شب هر بار يك قاشق), روز چهارم به 4 قاشق مرباخوري (صبح, ظهر, عصر و شب هر بار يك قاشق) روز        پنجم به 8 قاشق مرباخوري(صبح, ظهر, عصر و شب هر بار 2 قاشق) و روز ششم و هفتم به 12 قاشق مرباخوري(صبح, ظهر, عصر و شب هر بار 3 قاشق) مي‌رسد.

1- با شروع غذاي كمكي, دادن آب جوشيده خنك شده به دفعات و حجم مورد علاقه شيرخوار, لازم است.

2- علاوه بر قطره مولتي ويتامين (15 تا 25 قطره در روز) استفاده از قطره آهن (15 قطره در روز) يا شربت آهن به مقدار 5/1 سي سي (معادل 5/12 ميلي گرم) ضروري است.

3- اگر از قطره‌هايي استفاده مي شود كه هم مولتي ويتامين و هم آهن دارند 30 قطره در روز كافي بوده و نيازي به استفاده از قطره يا شربت آهن و يا ويتامين به طور جداگانه نيست.

4- توصيه مي‌شود دادن قطره آهن و قطره مولتي ويتامين به كودك, تا 2 سالگي ادامه داشته باشد.

5- بعد از دادن قطره يا شربت آهن به شيرخوار علاوه بر خوراندن كمي آب جوشيده سالم به او, بايد دندانهاي او را با پارچه تميزي پاك كرد يا مسواك زد.

طرز تهيه فرني:

براي تهيه فرني از 2 روش زير مي‌توان استفاده كرد:

روش اول:

1- آرد برنج    يك قاشق مرباخوري سرصاف

2- شكر         نصف قاشق مرباخوري سرصاف

3- شير (ترجيحاً شير مادر) 5 قاشق مرباخوري

آرد برنج بايد اول با كمي آب و شكر (به ميزان فوق) كاملاً پخته شود سپس 5 قاشق مرباخوري شير اضافه گردد. قوام فرني بايد كمي بيشتر از شيرمادر باشد. اگر از شيري به جز شير مادر استفاده مي‌شود حتماً بايد قبلاً جوشانده شود.

روش دوم:

1- آرد برنج    يك قاشق مرباخوري سرصاف

2- شكر     نصف قاشق مرباخوري سرصاف

3- شيرپاستوريزه  120 سي سي (معادل نصف ليوان معمولي)

          در اين روش اول 120 سي سي شير پاستوريزه را به مدت 10 دقيقه مي‌جوشانند, سپس آب جوشيده خنك شده را به آن اضافه مي كنند. تا حجم شير مجدداً به 120 سي سي برسد بعد آرد و شكر را به شير اضافه مي‌كنند و مجدداً حرارت مي‌دهند تا به قوام فرني برسد.

در اين هفته (هفته اول) مي‌توان حريره بادام را به رژيم غذايي كودك اضافه نمود. شروع آن نيز مانند فرني از يك قاشق مرباخوري يك بار در روز تا روز ششم و هفتم به 12 قاشق مرباخوري در روز برسد. فراموش نشود كه در اين هفته به تدريج كه مقدار و دفعات تغذيه با حريره بادام افزايش مي‌يابد مقدار و دفعات تغذيه با فرني كم مي‌شود بنابراين در هر وعده و يا در تمام دفعات مي‌توان حريره بادام را جايگزين فرني نمود.

بادام شيرين 5 عدد

آرد برنج يك قاشق مرباخوري سرصاف

شكر نصف قاشق مرباخوري سرصاف

شيرپاستوريزه 120 سي سي معادل نصف ليوان معمولي

          اول بادام ها را حدود چند ساعت در آب جوش خيس كرده, پوست آن را جدا نموده و نرم مي كنند (با رنده يا هر وسيله ديگري كه در خانه وجود دارد) سپس همراه با آرد برنج و شكر در شير آن قدر مي‌جوشانند تا قوامي مثل فرني پيدا كند.

دو هفته آخر ماه هفتم

من ادامه تغذيه با شير مادر قبل از هر وعده غذاي كمكي, در اين دو هفته شيرخوار با غذاي جديدي آشنا شده و سوپ به رژيم غذايي او   اضافه ميشود. بدين ترتيب كه روز اول, صبح و عصر و شب هر بار از سه قاشق مرباخوري فرني يا حريره بادام استفاده مي‌كند و ظهر علاوه بر فرني يا حريره بادام, يك قاشق مرباخوري سوپ هم مي‌خورد. به اين ترتيب هر روز يك قاشق مرباخوري به سوپ ظهر و شباضافه ولي از فرني يا حريره بادام كم مي شود تا بر حسب اشتهاي كودك, مقدار سوپ به 3 تا 6 قاشق مرباخوري در هر وعده برسد. براي سهولت كار و رعايت تنوع در غذاي شيرخوار مي‌توان يك روز در ميان از فرني و حريره بادام استفاده كرد. گوشت بدون چربي به اندازه يك تكه خورشتي(معمولاً به اندازه يك تخم مرغ متوسط) به ترتيب اولويت و ارجحيت گوشت گوسفند, مرغ, گوساله. برنج يك قاشق مرباخوري، هويج متوسط يك سوم           بعد از اينكه گوشت كمي پخته شد برنج و هويج اضافه ميشود. پس از پختن كامل, بايد همه مواد سوپ را مخلوط و نرم كرد تا به غلظت فرني برسد.

توجه:

1- هر سه روز يك بار يك نوع سبزي به سوپ اضافه مي شود مانند جعفري, گشنيز, لوبيا سبز, كدوسبز, كرفس و ...

2- به سوپ, نمك, شكر يا چاشني نبايد اضافه كرد.

3- بهتر است, كدو, كرفس و لوبيا سبز را اول پخته و بعد به سوپ اضافه كنيد.

4- سبزي‌ها بايد در آخرين لحظات پخت اضافه شود. در ظرف را نيز ببنديد تا ويتامين هاي آن از بين نرود.

5- اسفناج تا يك سالگي مجاز نبوده و نبايد به سوپ شيرخوار اضافه شود.

در اين دو هفته ضمن ادامه برنامه قبل, زرده تخم مرغ به رژيم غذايي شيرخوار اضافه و دفعات تغذيه او 5 بار در روز مي‌شود.

          خم مرغ را در آب به مدت 20 دقيقه مي‌جوشانند تا كاملاً سفت شود, سپس زرده سفت شده را از سفيده آن جدا نموده و روز اول به اندازه يك نخود از زرده تخم مرغ را در كمي آب جوشيده يا شيرمادر نرم و حل كرده سپس به شيرخوار مي‌دهند.

هر روز صبح همراه با فرني زرده تخم مرغ را به تدريج اضافه مي‌كنند تا ظرف 10 روز به يك زرده كامل برسد. از آن به بعد يا هر روز         نصف زرده تخم مرغ را همراه با 3 قاشق مرباخوري فرني (يا حريره بادام) به كودك مي‌دهند يا يك روز در ميان يك زرده كامل تخم مرغ  به او داده و روز بعد 5 تا 6 قاشق مرباخوري فرني يا حريره بادام داده مي‌شود.

برنامه غذايي شيرخوار در اواسط ماه هشتم

در اين زمان كم كم مي‌توان از سبزي‌هاي نشاسته‌اي مثل سيب زميني, كدو حلوايي و نخود فرنگي (نخود سبز) نيز به فاصله هر سه روز به سوپ اضافه كرد ضمناً غلظت سوپ بايد به اندازه حليم باشد.

توجه:

- سيب زميني را بعد از شستن كامل بايد پخت, پوست آن را جدا كرد و سيب زميني پخته شده را به محتويات سوپ اضافه نمود.

- معمولاً يك چهارم سيب زميني براي هر وعده سوپ و يك سيب زميني متوسط براي سوپ تمام روز كافي است.

- يك تكه كوچك از كدو حلوايي (به اندازه يك قوطي كبريت ) براي سوپ تمام روز كفايت مي‌كند.

- استفاده از گوجه فرنگي به سوپ به فاصله سه روز از اضافه كردن يك نوع سبزي اشكالي ندارد.

- بعد از سوپ ظهر و شب مي‌توان يك قاشق مرباخوري ماست هم به كودك داد و مقدار آن را به تدريج و بر حسب تمايل او اضافه نمود.

- بهتر است ماست با سوپ مخلوط نشود تا شير خوار با طعم خود ماست آشنا شود. ولي اگر شيرخوار مخلوط سوپ با ماست را دوست داشت اين كار بلامانع است.

- بعد از پوست كندن سيب زميني اگر بخشي از آن سبز رنگ بود بايد آن را جدا كرد و دور انداخت و بقيه سيب زميني را كه سالم و زرد است به سوپ كودك اضافه نمود.

به عنوان مثال سه نوع سوپ كه تنوع مواد غذايي در محتويات آن رعايت شده است ذكر مي گردد:

1- گوشت مرغ, هويج, برنج, جعفري و سيب زميني.

2- گوشت گوسفند, لوبيا سبز, برنج, گشنيز و گوجه فرنگي.

3- گوشت گوساله, كدو حلوايي, جعفري, سيب زميني و گوجه فرنگي.

اضافه كردن كمي پياز رنده شده يا خرد شده به سوپ براي رفع بوي مرغ يا گوشت اشكالي ندارد. همچنين افزودن چند قطره آب ليموترش  تازه يا آب نارنج تازه به سوپ و غذاي كودك هم آن را خوش طعم مي‌كند و هم جذب آهن را افزايش مي‌‌دهد.

 

دو هفته دوم ماه هشتم

براي تنوع بخشيدن به غذاي كودك بايد هر چند روز يك بار مواد تشكيل دهنده سوپ را تغيير داد.

هر سه روز يك بار مي‌توان جو, بلغور گندم, رشته فرنگي را كه قبلاً پخته و نرم شده است به اندازه يك قاشق مرباخوري به سوپ اضافه كرد.

بعد از اضافه كردن جو, گندم و... بهتر است به اندازه يك قاشق مرباخوري كره يا روغن مايع به سوپ اضافه نمود. افزودن كره يا روغن مايع به غذاي شيرخوار به ويژه شيرخواراني كه رشد كافي ندارند به رشد آنان كمك مي‌كند.

از سبزي‌هاي نشاسته‌اي و يا ساير سبزي‌ها مي‌توان پوره تهيه كرد و به جاي يك وعده فرني صبح يا عصر از پوره استفاده نمود.

طرز تهيه پوره سيب زميني

          يك سيب زميني متوسط را بعد از شستن كامل با پوست مي‌پزند. بعد از پخته شدن, پوست آن را جدا مي‌كنند سپس سيب زميني را همراه با يك قاشق مرباخوري كره يا روغن مايع نرم كرده, كم كم به آن شير پاستوريزه كه قبلاً جوشانده شده باشد اضافه مي‌كنند تا به نرمي و غلظت دلخواه برسد.

طرز تهيه پوره هويج

پوره هويج هم مثل پوره سيب زميني تهيه مي‌شود با اين تفاوت كه اول يك هويج متوسط را كاملاً شسته و پوست كنده و با كمي آب مي‌پزند و بعد كره يا روغن و شير را اضافه مي‌كنند.

دو هفته اول ماه نهم

در اين زمان مي‌توان حبوبات را نيز به سوپ شيرخوار اضافه كرد.

- معمولاً از عدس و ماش كه هضم آسان تري دارند شروع مي شود.

- در صورت امكان مي‌توان جوانه عدس يا ماش را به محتويات سوپ اضافه نمود.

در مورد ساير حبوبات مثل لوبيا چيتي, لوبيا قرمز و ... بهتر است قبلاً آنها را خيس كرده پوستشان را جدا نموده و بعد از پختن به سوپ اضافه نمود.

- هر سه روز يك بار مي‌توان نوع حبوبات را تغيير داد.

- اگر از آرد حبوبات استفاده مي‌‌شود يك قاشق مرباخوري سرصاف كافي است.

- اضافه كردن كره يا روغن مايع به سوپ به مقدار يك قاشق مرباخوري براي شيرخواراني كه خوب وزن نمي‌گيرند مجدداً توصيه مي‌شود.

دو هفته دوم ماه نهم

در اين دو هفته, ميوه به صورت آب ميوه تازه و تهيه شده در منزل و از ميوه‌هاي فصل و اول به مقدار يك قاشق مرباخوري در روز همراه با يك قاشق مرباخوري آب سالم و ساده شروع شده و كم كم به 6 قاشق مرباخوري آب ميوه خالص مي رسد. آب ميوه را مي‌توان بعد از فرني يا حريره بادام ساعت 10 صبح داد.

توجه:

تا يك سالگي استفاده از كيوي, انواع توت (توت سفيد, توت فرنگي, تمشك), خربزه, آلبالو و گيلاس به علت ايجاد حساسيت در شيرخوار, توصيه نمي شود.

دوهفته اول ماه دهم

در اين دوره به جاي آب ميوه ساعت 10 صبح مي‌توان از خود ميوه‌هاي مجاز استفاده كرد. مثلاً از يك قاشق مرباخوري هلو, سيب, موز و... شروع نمود و به سه قاشق مرباخوري رساند. ميوه مورد نظر بايد كاملاً رسيده و شسته شده باشد و بعد از جدا كردن پوست و هسته آن, ميوه را با پشت قاشق كاملاً نرم كرده, سپس به شيرخوار مي‌دهند.

- مقدار ميوه را به تدريج زياد كرده و به جاي فرني ساعت 10 صبح 5 تا 6 قاشق مرباخوري ميوه به كودك داده مي شود.

- در اواخر هفته دوم اين ماه خرماي رسيده كه پوست و هسته آن را جدا كرده باشند بعد از غذاي ظهر به عنوان دسر براي كودك لذت بخش است.

- كم كم مقدار سوپ برحسب اشتهاي كودك، ظهر و شب هر بار حداكثر به 6 تا 10 قاشق مرباخوري مي‌رسد.

- اگر سوپ در حجم زياد و بيش از 10 قاشق مرباخوري در هر وعده باشد اشتهاي كودك را براي وعده بعد شير مادر كه هنوز غذاي اصلي اوست كم مي‌كند.

- در اين زمان شيرخوار را با غذاهايي كه خود مي‌تواند با دست بردارد و به دهان ببرد بايد آشنا كرد مثل نان، بيسكويت ساده، ماكاروني پخته شده، تكه‌هايي از سيب زميني يا هويج پخته شده، كوفته قلقلي و...    

دو هفته ماه دهم

          در اين زمان ضمن تنوع بخشيدن به سوپي كه براي شيرخوار تهيه مي‌شود مي‌توان از كته نرم كه در آب گوشت يا آب مرغ پخته مي‌شود همراه با خود گوشت استفاده كرد.

براي تنوع غذا، بهتر است به كته نرم هر بار يك نوع از سبزي‌ها يا حبوبات را اضافه نمود. گوشت ماهي كه تيغ‌هاي آن كاملاً گرفته شده باشد همراه با كته نرم و سبزي مي‌تواند بر تنوع غذايي كودك بيفزايد.

ماه يازدهم و دوازدهم

تنوع غذا در تهيه سوپ يا كته، پوره و... رعايت مي‌شود، با توجه به اشتهاي كودك مي‌توان به مقدار غذاي هر وعده او اضافه نمود. توصيه مي‌شود كه هنوز هم از دادن غذاهاي سفره خانواده به علت داشتن نمك و چاشني اجتناب شود.

توجه:

از پايان شش ماهگي و همزمان با شروع غذاي كمكي تا پايان 12 ماهگي غذاي اصلي شيرخوار هنوز مادر است لذا تغذيه با شير مادر         به طور مكرر و برحسب تقاضا و تمايل شيرخوار در تمام مدت شب و روز به ويژه قبل از هر وعده غذاي كمكي بايد مورد توجه قرار گيرد.

          از دادن مواد غذايي زير، تا يك سالگي بايد اجتناب كرد چون گروهي ايجاد حساسيت نموده، برخي باعث خفگي شيرخوار شده و تعدادي نيز مشكلات ديگري به وجود مي‌آورند:

1- مواد غذايي كه ممكن است در شيرخوار زير يك سال ايجاد حساسيت كنند:

- شير گاو ( در تهيه فرني، جوشاندن شير، مقدار مواد آلرژن موجود در شير را كمتر مي‌كند)

- سفيده تخم مرغ

- انواع توت، كيوي، آلبالو، گيلاس و خربزه

- بادام زميني

2- مواد غذايي كه در دوره شيرخواري مجاز نيست و ممكن است باعث خفگي شيرخوار شود:

دانه كشمش، دانه انگور، ذرت، تكه‌هاي سوسيس، آجيل، تكه‌هاي سفت و خام سبزي‌ها مثل هويج و...، تكه‌هاي گوشت.

3- مواد غذايي كه ممكن است مشكلات ديگري ايجاد نمايند:

قهوه يا چاي پررنگ: سبب بي قراري كودك مي شود.

عسل: باعث مسموميت مي‌شود (بوتوليسم) ولي استفاده از عسل پاستوريزه اشكالي ندارد.

به طور كلي تا يك سالگي: عسل غير پاستوريزه، شير پاستوريزه، پنير، سفيده تخم مرغ، شكلات، ميگو، فلفل و ادويه جات، ترشي‌ها،          نمك، نوشابه‌هاي گازدار، آب ميوه‌هاي صنعتي، از ميوه‌ها خربزه، كيوي، انواع توت( توت سفيد، توست فرنگي، تمشك)، آلبالو، گيلاس، از حبوبات لپه و نخود، از گروه سبزي‌ها اسفناج و كلم توصيه نمي‌شوند.

 

ارجحيت غذاي كمكي خانگي و مقايسه آن با غذاي كمكي تجارتي

غذاي كمكي خانگي كه در خانه تهيه مي‌شود بر آنچه كه به صورت تجارتي و در قوطي‌هاي آماده در دسترس خانواده‌ها قرار مي‌گيرد ارجحيت دارد زيرا اگرچه غذاهاي كمكي تجارتي مزايايي دارند از جمله:

- تا زماني كه در قوطي باز نشده باشد تميز و بهداشتي هستند.

- تهيه كردنشان آسان است.

- بيشتر كودكان طعم آنها را دوست دارند.

- بعضي انواع آن‌ها نيز مخلوط بسيار خوبي از مواد مغذي هستند


ن : گروه سیب
ت :