خطر قند رژيمي براي کبد و کليه
در تبليغات ادعا ميشود که محصولهاي رژيمي، کمکالري و مناسب براي افرادي هستند که به دلايل مختلف (ديابت، چاقي و...) بايد ميزان قند مصرفيشان را کاهش دهند. اما در واقع دليل کمکالري بودن اين محصولها، قند و شكر مصنوعي است که در آنها استفاده ميشود...
تركيب اين قندها در بدن همانند قند و شكر معمولي متابوليزه نشده و در نتيجه ميزان كالري توليديشان كمتر است اما اين شيرينكنندههاي مصنوعي - به غير از آسپارتام كه از برخي واحدهاي پروتئيني تشكيل شده است - تركيبهاي شيميايي شيرينکنندهاي هستند كه برخي حتي تا 200 يا 300 مرتبه شيرينتر از ساكاروز هستند و به دليل اينكه در بدن متابوليزه نميشوند عملا اثر قند معمولي را ندارند.
خوراكيهايي مثل قند، نوشابه، مربا و عسلي كه بهعنوان رژيمي تبليغ ميشوند به دليل داشتن اين تركيبهاي شيميايي ميتوانند مضر باشند و مصرف بيش از حدشان ميتواند سلامت فرد را به خطر بيندازد. به هر حال نبايد از اين موضوع غافل شد که اين تركيبها شيميايي هستند و بايد از بدن دفع شوند و در نتيجه كار زيادي را به كبد و كليه تحميل ميكنند و اگر مداوم مصرف شوند، آثار منفي فراواني روي بافت كبد و كليه ميگذارند. از سوي ديگر، چون شيريني آنها بيش از قند و شكر معمولي است، حس چشايي را دچار سردرگمي ميكند. در واقع فردي كه به مصرف خوراكيهايي با قند مصنوعي عادت ميكند حساسيت سلولهاي چشايياش تغيير ميكند و موادغذايي كه شيريني معقول دارند را شيرين حس نميكند بنابراين به افرادي كه در مصرف قندهاي ساده محدوديت دارند، توصيه ميكنم قندهاي معمولي را به ميزان كم مصرف كنند و سراغ مصرف قندهاي مصنوعي و محصولهاي رژيمي نروند زيرا عوارض مصرف اين محصولها بيش از عوارض ناشي از مصرف قندهاي ساده است. اين محصولها را فقط بايد در حد كم و در مدت زماني كوتاه مصرف كرد مثلا به يك بيمار ديابتي اصلا توصيه نميشود هر روز صبح مرباي رژيمي بخورد و خيالش راحت باشد كه هيچ قندي در بدنش بالا نميرود. اين محصولها مخصوصا براي بيماران ديابتي كه مشكل متابوليك دارند بسيار مسالهساز است. در ضمن معمولا با خوراكيهاي ديگري خورده ميشوند كه خودشان مشكلات عديدهاي ايجاد ميكنند. يك بيمار ديابتي نوع 2 كه اضافه وزن دارد با مصرف ساندويچ همراه نوشابه رژيمي يا كره همراه مرباي رژيمي، كالري اضافي دريافت ميكند و مشكلش دو برابر ميشود.